Hellasbc
Image default
Mode en Kleding

Waarom Haiavanas zo populair zijn

VRAAG EEN BRAZILIAAN WAT DE BEROEMDSTE EXPORTPRODUCTEN VAN ZIJN LAND ZIJN EN HIJ ZAL WAARSCHIJNLIJK ZEGGEN: CARNAVAL, VOETBAL, SAMBA EN HAVAIANAS.

De eerste drie lijken misschien voor de hand liggend, de laatste misschien niet. Maar Havaianas, de voorhoede van de rubberen teenslipper, verkocht vorig jaar meer dan 220 miljoen paar, wat neerkomt op zeven paar per seconde.

Dit is misschien moeilijk te geloven omdat Havaianas voor velen slechts een strandmerk is, maar sinds het merk in 1962 de eerste rubberen teenslipper creëerde als een functioneel stuk schoeisel voor het dagelijks leven in Brazilië, is het merk uitgegroeid tot het domineren van de teenslippermarkt tot het punt dat het in sommige landen zelfs een eponiem is voor het product zelf.

Het gevaar van zo’n alomtegenwoordig product is echter dat het vaak over het hoofd wordt gezien. Maar mode heeft de gewoonte om gebruiksvoorwerpen die als vanzelfsprekend worden beschouwd nieuw leven in te blazen, en de laatste tijd is Havaianas op onverwachte plaatsen opgedoken, aan de oevers van de Seine door de samenwerking met Saint Lauren en in de straten van Tokio dankzij de samenwerking met mastermind JAPAN.

Wie precies de eerste Havaianas teenslipper heeft gemaakt blijft een mysterie. Of ze zijn onbekend of, in overeenstemming met Havaianas’ onwrikbare democratische benadering, hebben ze ervoor gekozen om ze anoniem te houden om niet één persoon met het ontstaan van het merk te crediteren. Wat wel bekend is, is dat een (of waarschijnlijk meerdere) vooruitziende leidinggevenden van het Braziliaanse sportartikelenbedrijf Alpargatas begin jaren ’60 naar Japan reisden en daar een type schoeisel ontdekten dat ze nog nooit eerder hadden gezien – de traditionele Japanse Zori-sandaal.