Hellasbc
Image default
Business / Financial Services

De reden voor kilometerregistratie voor een zzp’er

De kilometerregistratie bijhouden is erg belangrijk voor zzp’ers. Hiermee kan je het gebruik van de privé of zakelijke auto inzichtelijk maken. Op basis van de informatie die wordt vastgesteld met behulp van de kilometerregistratie kan er worden gekeken wat er als privékosten kan worden beschouwd en wat als zakelijke kosten kan worden beschouwd. Als zzp’er is het dus belangrijk om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. Andere redenen lees je in dit artikel.

 

Kilometerregistratie bij een zakelijke auto

Wanneer je een auto van de zaak gebruikt moet je zowel zakelijke als privéritten registreren. Als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Daarbij komt nog bij dat alle kosten zoals brandstof, onderhoud en verzekeringen zakelijk zijn. Als je wel meer dan die 500 kilometer rijdt dan moet je wel bijtelling betalen. De hoogte hiervan wordt bepaald door de consumentenprijs van de auto. Deze bijtelling wordt aan het eind van het jaar bij je inkomsten opgeteld waarover je weer inkomstenbelasting dient te betalen.

 

De opbouw van de kilometerregistratie

In de kilometerregistratie moeten verschillende gegevens worden bijgehouden. Het document begint met het merk, model en kenteken van de auto en de periode waarin de auto is gebruikt. Dit hoef je maar een keer te registreren. Daarnaast moet je per rit de volgende gegevens noteren of een automatisch systeem registreert dit voor je: de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, de route die je hebt gereden als deze afwijkt van de gebruikelijke route en of het een privé of zakelijke rit was. Rijd je tijdens een zakelijke rit om vanwege privéredenen dan moeten de omgereden kilometers ook worden genoteerd.

 

Al deze gegevens handmatig noteren en doorvoeren kunnen een hoop extra administratie opleveren. Hier zijn verschillende bedrijven handig op in gesprongen door apps te ontwikkelen waarmee je de kilometerregistratie automatisch kan laten doen en ook zijn er GPS systemen die elke rit automatisch registreren waarna je deze kan inzien via een app of op een website.

https://www.globaltrackmarks.nl/