Hellasbc
Image default
Dienstverlening

Zo creëer je een veilige en gezonde industriële werkomgeving

Of je nu een kantoorbaan hebt of in een industriële werkzaam bent, Een veilig en gezonde werkomgeving is iets wat iedereen recht op heeft. Waar bij een kantoorbaan de risico’s veelal bekend en geminimaliseerd zijn, waardoor een veilige werkplek vaak vanzelfsprekend is, is dit in een industriële werkomgeving niet het geval. In een industriële werkomgeving heb je te maken met veel verschillende gevaren. Welke dit zijn en hoe je zorgt voor een veilige werkomgeving? Dat lees je hier.

De gevaren in een industriële werkomgeving

In de industrie wordt er veelal gebruik gemaakt grote machines die bediend dienen te worden door operators. Zo kan een machine enorme hitte en gevaarlijke stoffen uitstoten. Ook kan er op grote hoogte of diepte gewerkt moeten worden. Zonder de juiste veiligheidsmaatregelen, loopt het personeel gevaar.

Maatregelen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

De meest bekende maatregelen voor een veilige werkomgeving zijn het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een helm, veiligheidsschoenen en bril zorgen ervoor dat je lichaamsdelen beschermd zijn tegen gevaren. Ook een strikte en gestructureerde werkwijze en een goedwerkend communicatiesysteem als een portofoon, zorgt ervoor dat de gevaren geminimaliseerd worden.

Schadelijke uitstoot verminderen

Een ander belangrijk gevaar in de industrie is de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Zo kunnen uitstootgassen en stoffen van machines schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, maar ook zorgen voor explosiegevaar. Door de stofafscheiding van machines te filteren geef je het geen kans om schade aan mens en machines aan te richten. Een industrial dust collection system filtert de uitstoot van een machine en zorgt ervoor dat stof geen kans krijgt om de machine te vervuilen, hierdoor raken de leidingen niet verstopt en wordt het explosiegevaar geminimaliseerd. Daarbij is een gefilterde lucht ook een stuk veiliger voor de gezondheid van het personeel.

Naast stof, kunnen er bij het productieproces ook schadelijke dampen vrijkomen. Ook deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen zorgen voor explosiegevaar. Voor een veilige industriële werkomgeving is het daarom belangrijk om deze schadelijke dampen uit dit productieproces te halen. Hiervoor heb je speciale industrial fume extraction systems. Deze systemen worden door een industrial fume extraction manufacturer op maat gemaakt om zo het maximale resultaat te behalen. Daarbij verminderd zo’n machines ook nog eens de CO2 uitstoot, wat vandaag de dag ook een belangrijk onderwerp is.