Hellasbc
Image default
Business / Financial Services

De veranderende handel in goud

De olieprijs is historisch laag, de Chinese economie hapert en banken hanteren opeens een negatieve rente. Als je dan toch nog iets met je geld wilt doen, ga dan maar beleggen in goud. Want goud is altijd een veilige investering. Tenminste, dat zegt men. De economische rusteloosheid van de afgelopen weken heeft de goudprijs aanzienlijk doen stijgen. En zo gaat het wel vaker, als het slecht gaat met de economie ziet men goud als een veilige investering en dus stijgt de prijs ervan.

Toch ligt het hedendaags iets gecompliceerder. De hoeveelheid goud waarin gehandeld wordt is overzichtelijk, maar de wijze waarop gehandeld wordt is wat complexer geworden. Er wordt door beleggers namelijk steeds meer in gespeculeerd.

Wat bepaalt de goudprijs nou eigenlijk? Net als met alle andere grondstoffen wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. De producten zorgen dat er goud gemaakt wordt en beschikbaar is, het aanbod dus. De vraag naar geld is op te splitsen in de vraag naar fysiek goud en naar goud als financieel product. Meer dan 50% van de vraag naar goud komt van de sieradenindustrie, fysieke vraag dus. 25% van de vraag komt vanuit investeerders, die het zien als financieel product en de overige vraag is verdeeld over de centrale banken en de industriële sector.

De dit edelmetaal wordt geproduceerd in veel verschillende landen in de continenten Noord- en Zuid Amerika, Afrika en Azië. China is de grootste goudproducent.

Sinds het jaar 2000 is het karakter van goud veranderd. Voor die tijd was goud een stabiele, maar niet bijzonder winstgevende investering. Tegenwoordig wordt er steeds meer over goud gespeculeerd. De beleggers hebben dus een grotere rol gekregen.

De vraag en aanbod zijn dus veranderd. Waar het vroeger vooral afhankelijk was van de vraag naar het fysieke product, zijn er nu financiële producten bijgekomen. De opbrengst op een investering in goud is hoger dan de rente-uitkeringen van obligaties. Goud wordt zodoende steeds aantrekkelijker voor investeerders. Leerbeleggen.com is een hele handige site als u tips wilt over het beleggen in goud.

http://leerbeleggen.com/