Hellasbc
Image default
Business / Financial Services

De voordelen van een warmtepomp

 

Veel mensen weten niet direct te benoemen wat een warmtepomp is, laat staan wat de warmtepomp als doel heeft. Dat is natuurlijk ook niet zo makkelijk te achterhalen aangezien het een complex stuk apparatuur is. De warmtepomp is feitelijk een vervanging voor eerder bedachte systemen zoals de CV ketel. De warmtepomp heeft, ten opzichte van de CV ketel voor- en nadelen. Een aantal daarvan zullen we hier onder opnoemen.

 

Geen brandstof

Het eerste voordeel dat we bespreken en misschien wel belangrijkste voordeel is het verbruik van de warmtepomp. Omdat een warmtepomp geen brandstof gebruikt zoals een CV ketel dat wel doet is de warmtepomp in staat een stuk zuiniger te functioneren. Dat komt namelijk omdat de warmtepomp een pomp gebruikt die op elektriciteit werkt in plaats van een brandstof verbrandt. Hierdoor is ook de CO2 uitstoot van de warmtepomp een stuk lager, tenzij je natuurlijk kolen stookt om de elektriciteit voor de pomp op te wekken, maar dan streeft de warmtepomp een van haar doelen voorbij en dat word dus ook niet gedaan.

 

Zuinigheid

Een van de voornaamste voordelen van de warmtepomp is de zuinigheid. Een warmtepomp is omdat er geen brandstof gebruikt wordt gewoon een stuk zuiniger dan het alternatief, de CV ketel. De warmtepomp is ook een gesloten systeem waar niet steeds meer brandstof toegevoegd hoeft te worden. Je maakt een keer de investering voor de installatie van een waterpomp en kan er gedurende een hele lange tijd van genieten. Zo verdient de installatie van een warmtepomp zichzelf altijd terug.

 

Installatiekosten

Installatiekosten zijn een nadeel van de warmtepomp. Het installeren van een warmtepomp is namelijk bestwel duur. Zeker vergeleken met het alternatief van een CV ketel. De CV ketel is gewoon een heel stuk goedkoper. Maar een keerzijde hiervan is dat de warmtepomp zich met verloop van tijd altijd terugverdient. Zowel de onderhoudskosten als de gebruikskosten zijn namelijk een stuk lager dan bij de CV ketel.